Goran Peuc: Lokacija je idući korak Interneta

Goran Peuc: Lokacija je idući korak Interneta

Web dizajner Goran Peuc po našem mišljenju bio je najbolji predavač na jučerašnjoj Web Strategiji, zbog čega smo baš njega upitali što misli o daljnjem razvoju Interneta i kakve bi projekte po njegovom mišljenju imalo smisla razvijati.

Rep.hr: Od osnutka radite u tvrtki Nivas koja je dizajnirala portale mnogih velikih tvrtki poput Croatia osiguranja, Digitela, regionalnog MTV-a, portal tjednika Globus, a dizajniranjem web stranica bavite se već 12 godina. Imate iskustvo, a mnogima se sviđa i način na koji ga pretačete u duhovita predavanja. Šesta Web strategija bila je posvećena društvenim mrežama, a na predavanju ste izrazili kritiku prema većini hrvatskih društvenih mreža. Jesu li baš sve hrvatske društvene mreže promašaj ili bi nekakav site tog tipa ipak mogao uspjeti?

Peuc: Na temelju iskustva s postojećim social network siteovima koji su propali jer su bili općeniti, vidi se da neke šanse imaju specijalizirani poput Tulumarke i Ptičice. Generalni social network koji nije fokusiran ne može uspjeti, dok onaj koji ima temu i urednike sitea može. Npr. Tulumarka generira kad je koji tulum, fotografi fotografiraju tulum i eto sadržaja. Treba vidjeti koja niša fali i napraviti social network na temu te niše.

Rep.hr: Kad biste počinjali projekt, ne nužno vezan uz društvene mreže, kakav projekt biste odabrali? Što po Vama ima perspektivu?

Peuc: Nešto vezano uz lokaciju. Idući korak u social networkingu je da svaka informacija ima neki geolokacijski kod uz sebe. Takvi projekti već postoje, a bit će popularni kroz dvije godine. Sve može imati geolokacijski tag. Npr. gori šumski požar, netko stavi koordinate požara i nove generacije mobitela mogu upozorit kako dva kilometra ispred gori vatra.

Sve se može označiti i to se već radi – samo je baza objekata za sada mala. U stvarno velikom projektu trebalo bi skupit sve moguće geolokacijske točke i napraviti dobru katalogizaciju. Tehnički nam je to omogućeno, to još nije mainstream, ali dogodine će svi mobiteli imat gps lokator i superbrzi Internet.

Mogu se označiti statične i dinamične informacije – ljudi, vlak,… tehnički je superjednostavno izvesti da vlak twitta. Lokacija je idući korak Interneta. Sad se već vidi na nekim tramvajskim stanicama kada će doći tramvaj, a to bi se bez problema moglo vidjeti i s računala ili s mobitela.

Gorana možete pronaći i na Twitteru pod nazivom xdaemonx

INTERVJU - ŽELJKO ANDERLON: Smišljam nove web projekte

Pionira Internet portala u Hrvatskoj i pokretača monitor.hr-a, forum.hr-a i blog.hr-a Željka Anderlona pronašli smo na okruglom stolu u Novinarskom domu, te smo mu specijalno za rep.hr postavili nekoliko kratkih pitanja.

Intervju - Barbara Slade Giovanelli: Udvostručila sam posjećenost Jutarnjem

Bivša urednica portala jutarnji.hr Barbaru Slade Giovanelli koja trenutno uređuje portal gorila.hr, specijalno za rep.hr opisala je svoje dosadašnje vođenje nekih EPH-ovih projekata na webu.

Intervju - Edo Plovanić: Oženio sam muzika.hr i filmski net

Edu Plovanića koji je na čelu Bend Medie koja obuhvaća tri poznata portala: Muzika.hr, Filmski.net i Booksa.hr specijalno za rep.hr upitali smo što je potrebno za komercijalni uspjeh portala u Hrvatskoj.

Augmented reality stigao u Hrvatsku - mobitel prepoznaje objekte u prostoru

Gledati prostor oko sebe kroz objektiv mobitela dok se na ekranu prikazuju dodatne informacije o lokaciji objekata u tom prostoru poput benzinskih postajai bankomata i slično postaje stvarnost u Hrvatskoj zahvaljujući tvrtki Binarna rješenja.

Varga najbolji predavač šeste Web::Strategije

Miroslav Varga iz Osijeka najbolji je predavač šeste Web:Strategije prema ocjenama publike, objavljeno je na službenim stranicama konferencije.