Deset koraka do savršenog životopisa

Deset koraka do savršenog životopisa

Životopis je korak prema intervjuu za posao, a naš članak otkrit će Vam kakav treba biti da biste bili što bliže tom koraku.

1. Dužina životopisa

Dužina životopisa nije toliko važna koliko je važno da je sadržaj životopisa pregledan, a glavne informacije lako uočljive. Ipak, nepisano pravilo kaže da će oni s manje od pet godina iskustva vjerojatno imati životopis od jedne stranice a oni s više iskustva dvije.

2. Životopis kao odgovor na potrebe poslodavca

Životopis je bolji ukoliko se iz njega može iščitati kako ste baš Vi osoba koju tvrtka treba. S obzirom da će osoba koja vrši selekciju vjerojatno samo baciti kratki pogled na svaki od životopisa, bitno je da je poruka koju šaljete uočljiva. CV ne bi trebao biti samo kronologija karijere, već bi trebao sadržavati i poruku koja ističe prednosti u formatu koji se lako čita.

3. Fokusirajte se na poslodavca a ne na sebe

Ljudi koji su u stanju sagledati stvari iz tuđe perspektive uvijek su u prednosti nad onima koji se koncentriraju samo na sebe. To vrijedi i za način na koji se pišu životopisi.

Posloprimac koji se predstavlja s "Tražim mjesto programera kod naprednog poslodavca gdje bih mogao pridonijeti u razvoju naprednih tehnologija i raditi s ljudima posvećenima poslu." manje je orijentirano prema poslodavcu nego rečenica koja pogađa što poslodavcu treba i to jasno ističe poput "Viši inženjer za razvoj softvera s 10 godina iskustva s naprednim tehnologijama...".

4. Istaknite uspjehe koliko i zaduženja

Većina poslodavaca zna koja su zaduženja na kojem poslu, ali uspjesi su ono po čemu se stvara prednost nad drugim kandidatima za posao. Dobar životopis nakon nekoliko rečenica o zaduženjima prelazi na informacije o dostignućima.

5. Budite precizni

Nejasne tvrdnje poput "sudjelovao u radu portala" malo toga govore, te je jasna razlika između te rečenice i ove: "tijekom rada na portalu originalnim tekstovima i boljim rezultatima na tražilicama podigao posjećenost za 350 posto". Na osnovu nečijeg doprinosa u prošlosti, poslodavac može očekivati doprinos u budućnosti.

6. Bez gramatičkih grešaka

Nakon što nekoliko puta provjerite gramatičku točnost životopisa, dajte nekome drugom da ga i sam prekontrolira. Gramatičke greške ukazuju na neznanje ili površnost.

7. Neka životopis bude lak za čitanje

Dizajn životopisa je jako važan. Dobar dizajn omogućit će čitatelju da lako prođe kroz njegove najvažnije dijelove. Zbog lošeg dizajna može se dogoditi da čitatelj odustane od pregeldavanja životopisa i prije nego dođe do njegovih bitnih dijelova.

8. Ima li nebitnih informacija?

Hobije nije potrebno navoditi, osim ako nisu prednost vezano uz poziciju za koju se prijavljujete, a ne treba navoditi ni bračni status i broj djece. Članstva u političkim strankama i religijskim organizacijama također je bolje izostaviti, osim ako se ne natječete za mjesto u državnoj upravi na čijem čelu su rođaci predsjednika Sabora :)

9. Jeste li preskromni?

Skromnost je vrlina, ali ne prilikom samopromoviranja. Nikad ne biste smjeli lagati, ali nabrajanje postignuća je poželjno i prije intervjua, jer ona povećavaju mogućnost da do intervjua i dođe.

10. Je li vaš životopis spreman za Internet?

Ako se prijavljujete online, dobro je imati čistu tekstualnu verziju životopisa, jer u nekim slučajevima prostor za unos životopisa ne prepoznaje formatiranje teksta.

Tekst je preveden i prilagođen s web portala hrguru.com

Deset najtežih pitanja na razgovoru za posao

Razgovori za posao kandidate na intervjuu često dovedu u situaciju da brzo moraju smisliti idealan i iskren odgovor na pitanje koje nisu očekivali.

Kako uljepšati 10 nezgodnih situacija na intervjuu za posao

Nesposobni ispitivač ili škakljiva pitanja manji su problem ukoliko se na njih pripremite. S portala Quintcareers.com prenosimo deset škakljivih situacija i načine na koji se izvući iz njih.