Kako uljepšati 10 nezgodnih situacija na intervjuu za posao

Nesposobni ispitivač ili škakljiva pitanja manji su problem ukoliko se na njih pripremite. S portala Quintcareers.com prenosimo deset škakljivih situacija i načine na koji se izvući iz njih.

Nesposoban ispitivač
Ispitivači na intervjuu za posao nisu uvijek dovoljno educirani za svoj posao a nekad su i loše organizirani, nedovoljno koncentrirani, nezainteresirani ili nespremni. Osoba koja ispituje može previše pričati umjesto ispitanika ili postavljati neprikladna i nedozvoljena pitanja. Nepripremljeni ispitivač vjerojatno nije ni pročitao životopis ispitanika, a moguće je čak i da ga je negdje zametnuo, zbog čega je i smanjen broj pitanja koji može postaviti.

Zbog ovakve situacije, poželjno je sa sobom imati kopiju životopisa, kako bi ga se u kritičnoj situaciji dalo ispitivaču uz istovremenu ponudu usmenog isticanja pozitivnih detalja iz karijere. Ukoliko ispitivač previše priča, dobro je zapamtiti ili zabilježiti u notes par bitnih stvari i izreći ih kad to bude moguće - npr u trenutku kad upita imate li vi kojih pitanja ako ga već ne uspijete reći nešto prije toga.

"Recite mi nešto o sebi" pitanje
Ovo često pitanje na intervjuu ispitanike ponekad ostavi zbunjene. Otkud početi i što reći? Dobro je imati spremno kraće (usmeno) predstavljanje prilagođeno poslu koji se traži, a ne pričati cijelu autobiografiju i privatne detalje osim ako nisu važni za posao. Dobro je pokazati kako je dosadašnja karijera od vas stvorila osobu osposobljenu za traženi posao.

Pitanja o slabostima
Česta pitanja o slabostima nisu omiljena među ispitanicima. Standardna "mudrost" je slabost koju prikazujete pretvorit u snagu, istaknuti slabost koja je potpuno nebitna za obavljanje posla ili je lako rješiva, dok nepostojanje nikakvih slabosti ne zvuči preuvjerljivo. Dobar pristup je reći kako ste radili na svojim slabostima te ste npr. bili perfekcionist koji nije rado delegirao zaduženja drugima, ali ste s vremenom shvatili kako timski rad i korištenje pojedinačnih snaga svakog člana tima daju puno bolje rezultate nego kad ste radili sami.

"Zašto bih Vas zaposlio" pitanje?
Zašto bismo Vas zaposlili je pitanje koje zapravo pita po čemu ste bolji od drugih kandidata. Posao možda mogu obaviti i drugi kandidati, ali netko uvijek nudi dodatne kvalitete. Nekad su to lako dokazive kvalitete poput velikog iskustva, a poriv za izvrsnosti u obavljanju posla ili nešto treće.

Pitanja bez dobrog odgovora
Pitanjima poput "da ste kugla sladoleda, koja kugla biste bili" a koja nemaju nikakve veze s poslom, ispitivač provjerava koliko dobro se snalazite i izbjegavate zbunjenost. Kandidati koji brzo razmišljaju dobrim odgovorom mogu ostaviti dobar dojam. pa na pitanje koji biste superheroj bili možete odgovoriti s "Batman, jer on nema super moći već koristi inteligenciju i dobro bira alate kako bi posao obavio kako treba".

Ilegalna pitanja.
Pitanja o godinama, bračnom stanju, djeci, i slično nisu legalna no često se pojavljuju. Isticanje ilegalnosti pitanja vjerojatno se neće svidjeti poslodavcu, a ako već za njega želite raditi a ne želite konkretno odgovoriti možete se pokušati izvući nekom rečenicom tipa "Ništa vezano uz moj privatni status neće se ispriječiti u dobrom obavljanju posla u Vašoj tvrtki."

Pitanja o plaći
O pitanjima vezanima uz plaću već smo govorili u članku o teškim pitanjima na intervjuu za posao. Pitanja o plaći najbolje je odgoditi do trenutka kad je jasno da je poslodavac u Vama vidio neku vrijednost zbog koje ste mu zanimljivi.

Pitanja o dobivanju otkaza na prethodnom poslu
Diplomatski pristup bez laganja dobar je kod objašnjavanja razloga dobivanja otkaza. Dobro je reći kako je neusklađenost tvrtke i vas bila na putu dobroj izvedbi posla ili kako ste imali drugačija gledišta nego vaš nadređeni. Dobro je navesti i kako ste na tom poslu naučili kako spriječiti iste pogreške u budućnosti.

Pitanja o razlozima odlaska s prošlog posla
Slično kao i prethodno pitanje, s time da nikako ne treba blatiti prethodnu tvrtku, čak i ako to zaslužuje. Dobro je i odgovoriti kako ste prerasli mogućnosti koje Vam je nudila prošla tvrtka i kako ste spremni na nove izazove.

Pitanja o budućnosti
Pitanja tipa gdje se vidite za pet ili deset godina česta su na intervjuima, a odgovor priželjkuje kombinaciju iskrenosti, ambicije i želje za dugoročan rad u navedeoj tvrtki. Izbjegavajte odgovore o pokretanju vlastitog posla i slične stvari koje sugeriraju da ne mislite ostati u tvrtki.

Možete spomenuti i privatne ciljeve, ali se treba fokusirati na profesionalne.

Deset najtežih pitanja na razgovoru za posao

Razgovori za posao kandidate na intervjuu često dovedu u situaciju da brzo moraju smisliti idealan i iskren odgovor na pitanje koje nisu očekivali.

Što menadžere pitaju na razgovoru za posao

Nakon članka u kojem smo nabrojali deset općenitih teških pitanja na razgovoru za posao, nastavljamo s pitanjima koja mogu biti postavljena menadžerima, a koja je također dobro čuti i proći prije odlaska na razgovor za posao.

Još nekoliko teških pitanja na intervjuu za posao

Kako odgovoriti na pitanje o plaći i spremiti se za druga pitanja na intervjuu za posao, ono je što muči mnoge koje nakon raznih testiranja očekuje intervju za posao.

Pitanja na intervjuu za posao (1)

Pozitivne reakcije posjetitelja na dosadašnje članke s pitanjima i predloženim odgovorima na intervjuu na posao potaknule su nas na daljnju pomoć te vrste.

Pitanja na intervjuu za posao (2)

Serija od novih 30 pitanja koja mogu biti postavljena na intervjuu za posao između ostalog uključuje teme vezane uz dosadašnje školovanje na fakultetu i spremnost na putovanja.

Pitanja na intervjuu za posao (3)

Svima koji očekuju intervju za posao dobro će doći i treća skupina od 30 pitanja koju donosimo kako bismo budućim zaposlenicima pomogli da se pripreme za intervju.

I posloprimac može pitati na razgovoru za posao

Intervju za posao redovito se doživljava kao mjesto na kojem ispitivač postavlja pitanja budućem zaposleniku. Zašto ne bi bilo obrnuto?

Pitanja na intervjuu za posao (4)

Seriju primjera pitanja u svrhu bolje pripreme za posao nastavljamo s novih 30 pitanja, koja se prvenstveno tiču rješavanja situacija na prethodnom radnom mjestu.